Shala har äntligen fått jobb – tack vare vårt stöd

Shala Morad har i åratal kämpat mellan hopp och förtvivlan i jakten på ett jobb. Nu har hon äntligen hittat rätt, tack vare coachning av Viadidakt och en chef som ser möjligheter i stället för svårigheter.

En person i rullstol bäddar en säng.

Ett stort leende och hjul som ersätter benen som inte längre bär. Shala gör några snabba svängar med koppar och assietter. Diskmaskinen fylls, sedan några vänliga ord och skratt tillsammans med två äldre damer.

– En del patienter blir inspirerade av hur jag hanterar jobbet i rullstol. Kan jag arbeta i ”stolen” så kan de också lära sig att hantera vardagen i den.

Shala Morad stortrivs på sitt nya jobb som undersköterska på Lövåsgården i Katrineholm. Här får hon möjlighet att nyttja sina vårdkunskaper, sin sociala förmåga och hjälpa äldre och andra tillfälliga gäster på vårdboendet.

Det här jobbet betyder jättemycket för mig. Jag känner mig verkligen behövd."

Men vägen hit har varit krokig. Direkt efter vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet fick Shala jobb på Kullbergska sjukhuset. Men en ryggmärgsskada blev ett abrupt slut för jobbet som undersköterska.

– Sedan dess har jag arbetstränat på olika arbetsplatser. Jag har bland annat varit på Västra skolan, på Försäkringskassan och på Blodcentralen. Men när praktiktiden är slut och det är dags att anställa har det varit tack och hej, eftersom de såg stolen som ett problem. Man blir deppig efter flera sådana besked.

Två glada personer vid ett bord.

Chefen på Katrineholms kommun såg möjligheter

Drömmen har hela tiden varit att arbeta som undersköterska. Men när inte ens kontorsjobbet kunde anpassas efter Shalas rullstol, hur skulle det då gå att arbeta inom vården?

Alldeles utmärkt visade det sig, efter fyra månaders praktik på Lövåsgården, där Christian Vetro är enhetschef.

– När Viadidakt ringde och presenterade sitt förslag såg jag fler möjligheter än svårigheter. Vi fick en chans att testa Shala i verksamheten under fyra månader. Det har fungerat bra eftersom hon är flexibel och lättlärd att hon kan arbeta på alla avdelningar, där det behövs för stunden, säger han.

Den 1 februari i år fick Shala sin allra första anställning. Där och då kunde hon säga hejdå till socialbidrag, sjukersättning och olika aktivitetsstöd som tidigare har gjort det knapert att få ekonomin att gå ihop.

När jag fick beskedet om anställning så var det en dröm som gick i uppfyllelse. Men det var inte förrän jag kom hem som jag faktiskt förstod att det var på riktigt. Då började jag gråta. Jag känner mig så fri."

Nu får hon möjlighet att hyra lägenhet, köpa egen bil och känna den gemenskap som tillhörigheten på en arbetsplats faktiskt innebär.

– Det har inte varit lätt. Jag tycker att Viadidakt har gjort ett utmärkt jobb. De har verkligen lyssnat på mig och försökt att hitta en lösning. Det märks att de har jobbat mycket i bakgrunden för mig också, säger Shala.

Eftersom Lövåsgården redan är handikappanpassat så behövs inga extra anpassningar i lokalerna, så när som på några småsaker, som en spegel i rätt höjd i personalens omklädningsrum.

Testade först med praktikanställning

Shala Morad klarar de flesta arbetsuppgifter på boendet - som att servera mat, bädda, städa och organisera dagverksamhet. Hon kommer också att utföra de vårdrelaterade arbetsuppgifter som ingår i arbetet som undersköterska, som såromläggning, dela medicin på delegation, mäta blodtryck och titta till patienter som larmar.

Det som blir svårt är att lyfta och vända patienter som ligger ned. Därför jobbar Shala mestadels dag, då det är som högst bemanning och lättare att fördela arbetsuppgifterna mellan medarbetarna.

– Jag hade inte vågat anställa utan att först ha fått prova med Viadidakts praktikanställning. Samarbetet med Viadidakt har fungerat jättebra och jag märker att Shala är väldigt uppskattad här, säger Christian Vetro.

En person skrattar och håller i en kaffekopp. I bakgrunden och förgrunden skymtar två andra människor.

Så har arbetsmarknadsenheten stöttat Shala

Arbetssättet kring Shala är ett bra exempel på hur Viadidakts arbetsmarknadsenhet arbetar med medborgare som anvisas från socialförvaltningen. Uppdraget var att hitta ett arbete inom rätt kompetensområde och som är varaktigt över tid.

– Vi arbetar på flera sätt kring samma individ och kartlägger först vilka förutsättningar som finns. I Shalas fall hade hon en stor drivkraft och önskan att arbeta inom vården, så jag kontaktade flera tänkbara verksamheter och fick till slut napp på Lövåsgården, säger Senait Abraha, arbetsmarknadscoach på Viadidakt.

Senait Abraha skötte myndighetskontakterna med socialförvaltningen och Arbetsförmedlingen, för att se vilka möjligheter för anställningsstöd som fanns. Viadidakts arbetsterapeut Tina Palm gjorde också flera arbetsplatsbesök för att stämma av så att allt fungerade och för att reda ut eventuella svårigheter.

Shala är kreativ och har själv kommit med förslag på lösningar för att få arbetet att fungera i rullstolen. Hon är en person med ett otroligt engagemang och vilja och det berör mig väldigt mycket att se henne lyckas", säger Tina Palm.

Shala fick jobb inom ett halvår från det att hon kom till Viadidakt - en relativt kort tid i sammanhanget.

– Det känns fantastiskt! Även om hennes engagemang gjorde den största delen av arbetet så är jag väldigt stolt över min roll i det hela. Det känns riktigt fint att vara med om den här resan, säger Senait Abraha.

En person framför en byggnad.
Senait Abraha, tidigare arbetsmarknadscoach på Viadidakt. Foto: Stina Järperud