Oliwer fixade matematikkursen på komvux - trots att han knappt ser

Matematik kan vara svårt att förstå ibland och för Oliwer Rönnelin har det varit en utmaning. Nu har han lyckats med godkänt i matematik 2a på Komvux. Trots att han bara har en syn på 1,5 procent.

Två personer vid en bildskärm i ett klassrum.

Med en ledarhund vid sin sida går Oliwer målmedvetet in i klassrummet och sätter sig på sin vanliga plats, vid en stor bildskärm. Hunden lägger sig för att vila, medan Oliwer koncentrerar sig på siffrorna. Ansiktet har han bara centimetrar från skärmen för att överhuvudtaget kunna se någonting.

– Det är svårt att få förståelse för helheten när man bara ser en detalj i taget i uträkningarna. Jag förstorar upp väldigt mycket och har tränat upp min huvudräkning, säger Oliwer.

Synnedsättningen beskriver han som att han kan se att det står ett mörkt skåp vid en ljus vägg i klassrummet, men han kan inte se några detaljer. Djupseendet saknas helt, men trots det går Oliwer själv till skolan, tidigare med käpp, men sedan januari med sin ledarhund.

– Nu behöver jag lägga mindre energi på att förflytta mig och har mer energi kvar till studierna.

En person vid en bildskärm i ett klassrum. Bredvid ligger en ledarhund.

Oliwer Rönnelin tog studenten för ett år sedan från estetik- och mediaprogrammet, med långa perioder av distansstudier på grund av pandemin. Med en universitetsutbildning som mål valde han att läsa matematik ett år på Komvux på Viadidakt. Tanken var att läsa in flera kurser, men med den utmaningen synnedsättningen innebär, nöjde han sig med matematik 2a.

– Att Oliwer klarat kursen är verkligen en bedrift, det är så imponerande! Han är jätteduktig på att hitta tekniska lösningar och hjälpmedel och jag har hjälpt till med det jag kan påverka. Vi har också fått stöd av min kollega Niklas Andersson här på Viadidakt, säger matematikläraren Angela Björkström.

Hon visar ett skåp fullt med pärmar. Alla pärmarna tillsammans är motsvarande en enda vanlig kursbok, men här finns innehållet som punktskrift. Diagram och räkneexempel är i jätteformat.

– Vi har köpt in anpassade läromedel och jag har fått lära mig ett helt nytt matematiskt språk. Det har varit väldigt lärorikt. Arbetssättet och strategierna är lärdomar som jag tar med mig när jag ska hjälpa andra elever framöver, säger Angela.

Med de nya kunskaperna i linjära och ickelinjära funktioner, statistik och geometri väntar nu nya utmaningar för Oliwer.

– Jag bland annat sökt en utbildning i beteendevetenskap på Mälardalens universitet, säger Oliwer.

En person går utomhus med ledarhund.