/

Publicerad:

Upplev ett nytt cykeläventyr i sommar

Ett 30-tal ivriga cyklister var redo under hurrarop och cykelklocka-pling när de skulle bege sig ut på äventyrscykelbanan på Norr. "Heja!" ropade barnen i kör när vi anordnade ett cykelkalas för Stensättersskolans fritidshem.

Ett barn i rosa jacka och rosa hjälm cyklar på en blå cykel i äventyrsbanan.

Vi vill skapa fler ytor för spontan lek och platser som uppmuntrar till fysisk aktivitet där alla kan delta varje dag och under dygnets alla timmar, säger Anneli Hedberg (S), service- och tekniknämndens ordförande och tillförordnad kommunstyrelsens ordförande.

Äventyrscykelbanan, som också kan kallas för en pumptrack, är cirka 150 meter lång och slingrar sig bredvid den ordinarie gång- och cykelvägen mellan Guldregnets förskola och Stensättersskolan i Katrineholm.

Anneli Hedberg (S) cyklar i äventyrscykelbanan.

Cykelkalas för att fira banan

Under sommarlovet anordnade vi ett cykelkalas för att fira banan. Den fick många lovord av barnen vid Stensättersskolans fritidshem som tyckte den var utmanande, kul och spännande.

Kom igen, heja heja! Ropade de i kör när de hejade fram varandra längs med den slingrande banan.

Den är öppen dygnet runt alla dagar om året och är helt gratis att använda. Banan innehåller varierande cykling i både höjd och sidled, med kurvor och gupp som ger en rolig och utmanande upplevelse.

Vi vill också skapa en väg till skolan som blir ett äventyr där barnen får utmana sin koordination, balans och öva sitt mod. Genom lek vet vi att barnen växer och blir starkare och som Generation Pep-kommun är vi oerhört stolta över att kunna satsa vidare på att skapa förutsättningar för en bättre folkhälsa, säger Anneli Hedberg (S).

Ett barn utmanar sig själv i äventyrscykelbanan på en särskilt klurig passage. Barnhet har en blå jacka och blå hjälm på sig.

Vad är en pumptrack?

En pumptrack är en kort slinga byggd med gupp och svängar som är utformade för cyklister. Den är perfekt för att stärka balansen och lära sig nya färdigheter.

För vem är banan gjord?

Banans svårighetgrad är främst anpassad för elever på den närliggande Stensätterskolan i årskurs F-6, men den är öppen för alla, stora som små.

Var kom idén ifrån?

Idén kom i samband med att vi började bygga en ny gång- och cykelväg vid Nästorpsgatan för att skapa en trygg skolväg från Bievägen och Stensätterskolan.

Vi såg potentialen i att göra skolvägen mer spännande med en pumptrack bredvid den vanliga GC-banan, säger Jenny Hollström som är projektledare vid samhällsbyggnadsförvaltningen och berättar att marken där banan är byggd inte användes tidigare på grund av att marken tidvis blev vattensjuk. På detta sätt får vi nu användning av marken, avslutar hon.

Ett barn i rosa kofta cyklar med rosa cykel i ävenyrsbanan.

Vårt arbete som Generation pep-kommun

Generation Pep vill att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. I Katrineholms kommun vill vi samma sak och vi är sedan år 2021 anslutna till Pep-kommun. Tillsammans med Generation Pep arbetar vi för barn och ungas hälsa! Många barn och unga i Katrineholm idag rör sig för lite och äter för dåligt. Dessutom finns stora skillnader mellan barn som växer upp under olika förutsättningar. Alla barn har enligt barnkonventionen rätt till bästa möjliga hälsa. Tillsammans med Generation Pep vill vi vända på utvecklingen – och cykelbanan är en av våra många insatser för att nå vårt mål.

Ett barn i rosa jacka och rosa sandaler och rosa hjälm vid första hindret i äventyrscykelbanan.

Äventyrscykelbanan och Agenda 2030

I det här arbetet arbetar vi för att bidra till följande mål i Agenda 2030:

Mål 3: Hälsa och välbefinnande Länk till annan webbplats.

Mål 11: Hållbara städer och samhällen Länk till annan webbplats.

Ett barn i grå tröja cyklar i en särskilt klurig del av banan. Han ler mot kameran.

Upptäck fler lekäventyr i naturkartan

Vill du upptäcka fler lekplatser i sommar? I naturkartan hittar du kostnadsfria äventyr utomhus. Länk till annan webbplats. Välkommen ut!