/

Publicerad:

Ministrar tog del av Katrineholms Generation Pep-framgångar

Katrineholm kommun är en framgångkommun när det gäller hur vi jobbar tillsammans med Generation Pep för att främja en fysisk vardag och en hälsosam kost hos våra barn och unga. Skolminister Lotta Edholm (L) och socialminister Jakob Forssmed (KD) besökte Järvenskolan för att få veta mer om hur Katrineholms kommun jobbar.

En kommun har ganska stora möjligheter att påverka förutsättningarna för att barn ska må bra. Allt från den fysiska miljön barn lever i, till skolmaten som serveras, till om skolgården uppmuntrar till spring och lek, till vad som finns att göra när skoldagen är slut, är alla exempel på saker som en kommun kan påverka.

Som Generation Pep-kommun har Katrineholms kommun vävt in verktyg från Generation Pep i många av våra verksamheter, och nu börjar vi se resultat. Det var det som socialminister Jakob Forssmed och skolminister Lotta Edholm var nyfikna på under dagens besök på Järvenskolan. Eleverna Maria, Melat och Anthia välkomnade till skolan och gav också ministrarna en föreläsning om sin skola - som de tycker mycket om.

Tre starka exempel från vår skolverksamhet fick möjlighet att berätta om sitt arbete. Det var:

  • Förskolan Guldregnet: Beatrice Sundström och Sara Hillman berättade bland annat om hur projektet där barnen har fått sköta Regnbågstrappan på torget. De berättade också om hur de jobbar med grundrörelser i sina yngre barngrupper och hur de jobbar med att få in frukt och grönt på många sätt i barnens dag.
  • Björkviks skola: Tobias Axelsson berättade bland annat om hur allt började - med dagliga promenader - och hur alla på skolan är delaktiga. De är Katrineholms första Länk till annan webbplats. och hittills enda Pep-skola Länk till annan webbplats..
  • Järvenskolan: Förstelärare Johan Franzén bjöd på en rörelsepaus med dans. Han berättade bland annat hur de jobbat med att mäta hur stillasittande deras elever är under skoldagen och hur der har skapat åtgärder som rörelsepauser och hälsovecka.
Bild på händer som håller i ett papper. Det är ett recept från barn på förskolan Guldregnet.

Ministrarna fick ett recept på grönsakskaka som barnen på förskolan Guldregnet tagit fram som en del av förskolans Generation Pep-arbete.

Dessutom fick ministrarna höra av dietist Frida Segerberg och kökschef Michael Mena om det stora arbetet som görs i våra kök. Genom att införa exempelvis salladsbord med rena grönsaker har man både minskat matsvinn och fått barn att i snitt äta 100 gram mer grönsaker.

På frågan om vad han tar med sig från dagen svarar Jakob Forssmed:

"Vikten av att jobba brett och att vrida på många kranar. Det tar jag med mig i dag. Och så det härliga lokala ledarskapet på skolorna där man har engagemanget men också vågar ändra tills man hittar det som faktiskt fungerar."

"Jag tar med mig hur viktigt det är att barn rör sig, och att det faktiskt är något som behöver styras och uppmuntras, vuxenvärlden måste hjälpa till och det på ett genomtänkt sätt. Och att det är kul såklart, och måste vara roligt för att få med barnen på tåget", svarar Lotta Edholm på samma fråga.

Några av Katrineholms framgångsfaktorer

  • Tydliga och gemensamma mål
  • Jobba inte i projektform utan i ordinarie verksamhet
  • Fokusera på implementering, ingen behöver fler policies och dokument
  • Förtroende från ledning och utrymme att lägga arbetstid på förändringen
  • Våga prata också om det negativa