/

Publicerad:

Nya provsvar: OK att bada vid alla badplatser

Vid samtliga 10 badplatser som kommunen provtar har vi nu fått preliminära resultat som visar att det är tjänligt vatten vid kommunens badplatser.

Vid badplatserna Djulö, Duveholm, Forssjö och Fiskeboda bedömdes provsvaren från förra provtagningen vara otjänliga och vi rekommenderade att undvika bad vid just dessa badplatser. Vid övriga kommunal bad i kommunen pekade resultaten mot tjänligt med anmärkning. Därför togs nya prov torsdag 11 juli.

De preliminära beskeden från den senaste provtagningen är att det är tjänligt vatten vid kommunens badplatser.

OK att bada igen

Rekommendationen att undvika bad vid Djulö, Duveholm, Forssjö och Fiskeboda tas därför bort och det går bra att bada vid alla kommunens badplatser.

Fakta

Tjänligt vatten betyder att halten av bakterierna är låg nog för att inte innebära en hälsorisk.

Tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk.

Otjänligt vatten betyder att bakterier finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som du som badande kan bli sjuk av om du sväljer vattnet.