4 september 2018

Katrineholms nyaste sport

Under hösten kommer katrineholmarna kunna spela padel, eller padeltennis. Det är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Padel spelas oftast av fyra spelare.  

Bakom idén står de två kompisarna Daniel Tillnell och Magnus Pettersson. I mitten Anneli Hedberg ordförande för Service och tekniknämnden.

Bakom Padelidén står de två kompisarna Daniel Tillnell och Magnus Pettersson. I mitten Anneli Hedberg ordförande för Service och tekniknämnden. Foto: Geza Simon

 

Om bygglov, leverantörer och stjärnorna ligger rätt kommer Katrineholm få sin första padelplan under hösten. Bakom idén står de två kompisarna Magnus Pettersson och Daniel Tillnell. Magnus och Daniel ville ha hjälp att hitta lämpliga lokaler. Därför kontaktade de Anneli Hedberg, Service och tekniknämndens ordförande. 

 - Vi är en kommun som vill ge nya sporter möjlighet att utvecklas. Vi har under flera års tid funderat på en padelplan men inte hitta den rätta lokalen. När sen Magnus Pettersson hörde av sig och ”rätt” lokal plötsligt blev ledig. Ja, då nappade Magnus och Daniel, säger Anneli Hedberg (S) ordförande Service och tekniknämnden.

Om alla pusselbitar hamnar på plats står planen färdig i november vid Västgötagatan 18.
Padelplanen hoppas vara färdig i november vid Västgötagatan 18. Hallen kommer att vara obemannad, plantider samt utrustning kommer man kunna boka via nätet.
Foto: Geza Simon

 

Om alla pusselbitar hamnar på plats står banan färdig i november vid Västgötagatan 18.
Till en början kommer det att färdigställas en bana. Banan kommer vara bokningsbar dagligen från 6.00 – 24.00. Hallen kommer att vara obemannad. Tider samt racket bokas på nätet. Via en kod kommer man kunna ta sig in i hallen och kvittera ut racketen. Bollar kommer finnas att köpa ur en automat.

Padel är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet - vilket mer liknar squash.
En vanlig padelplan har måtten 10x20 meter och omges av väggar, på denna plan spelar man alltid dubbel. Baktill, och en bit på sidorna är det glasväggar. På resterande del av sidorna är det galler. Även väggarna får användas i spelet. Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis. Serverutan är 5 meter bred och knappt 7 meter lång.

Historia
Det finns liknande spel som har spelats från 1920-talet men padel som vi känner till det idag uppkom i Acapulco, Mexico, år 1969. Skapare av sporten heter Enrique Corcuera. Det var i Centralamerika det började och det är just där samt Sydamerika som sporten är som störst. I mitten på 70-talet kom padel till Europa, till Spanien. Padel är på kraftig frammarsch inom övriga Europa men det är fortfarande i Spanien som det spelas mest.

Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*