25 oktober 2018

Höstlov, halloween och föräldrafria fester?

I samband med höstlovet och halloween ökar risken för att ungdomar kommer i kontakt med alkohol. Fler än nio av tio av länets tonårsföräldrar tror att ungdomar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester. Men knappt fyra av tio föräldrar tror att deras egen tonåring är en av dem som dricker.

Kraschad vodkaflaska

Organisationen IQ har genomfört två olika undersökningar. En bland ungdomar och en bland tonårsföräldrar. Undersökningen bland tonårsföräldrar visar att skillnaden är stor mellan föräldrars syn på tonåringars drickande generellt och synen på den egna tonåringens drickande. Resultatet är entydigt i hela landet.  Undersökningen bland tonåringar visar att föräldrar och föräldrars engagemang är mycket viktigt när det kommer till alkohol och fester.

Som förälder kan du alltid göra skillnad. Därför är det viktigt att du har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester. I undersökningen har majoriteten av ungdomarna svarat att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända och att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar när barnen varit ute under kvällen. Att vara tydlig som förälder när det kommer till alkohol är något många ungdomar uppskattar och ett sätt att visa att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Länsstyrelsen riktar sig också till äldre syskon och kompisar som är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Komikern och youtubern Lucas Simonsson hjälper oss att belysa några av myterna kring langning. Länk till videoklippen finns på denna sidas högerspalt.

Varje år skickar IQ också hem boken Tonårsparlören till vårdnadshavare i Sverige med barn som fyller 14 år. Tonårsparlören ska underlätta samtal om alkohol. Länk till tonårsparlören finns i högerspalten. 

Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*