10 oktober 2017

Henrietta förverkligar Ingrids önskan

Konstnären Henrietta Kozica lutar sig mot muren som ska målas.

Idag påbörjar konstnär Henrietta Kozica arbetet med att måla muren vid Wengströmska villan på Norr.

Det var i juli som Ingrid Sundqvist som vanligt var ute på promenad förbi den långa muren på Bondegatan. Hon nämnde för sin ledsagare Emelie hur grå och tråkig hon tyckte den var och hur fint det skulle bli med lite färg. Sagt och gjort, Emelie skickade ett meddelande via kommunens facebooksida och på den vägen kom Ingrids önskan till kommunledningens kännedom, som snabbt beslutade att genomföra den.

Frågan gick till Henrietta Kozica, känd för sina fantastiska muralmålningar. Hon tackade ja direkt och idag påbörjar hon arbetet med den 78 meter långa muren. Ett arbete som kommer att ta drygt två veckor.

­̶  Jag vill att man ska kunna gå här och upptäcka nya saker varje gång. Det blir en djup drömskog, som du sugs in i, med trädhus, växter och blommor. Min tanke är ett motiv som funkar för alla åldrar. Ett vänligt motiv, men ändå spännande, berättar Henrietta Kozica som har en skiss klar i huvudet.

Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) är väldigt nöjd med att lyfta miljön just på Norr.

­̶  När jag hörde Ingrids önskan så tänkte jag ”Kanon, vilken idé!”. Klart vi ska göra någonting fint av den här muren. Det passar så otroligt bra av flera anledningar; dels att vi är en kommun som satsar på det offentliga rummet med konst, dels för att jag ser det här som startskottet för utvecklingen av nya Norr. Vi börjar med muren och fortsätter med nya bostäder, ny skola och nytt P-hus här på Norr, som nästan har legat lite som i träda. Nu händer det grejer i den här stadsdelen.

Idékläckaren själv, Ingrid Sundqvist, 96, är överväldigad.

­̶  Det är helt fantastiskt. Jag går här nästan varje dag och tyckte att muren såg så tråkig ut, fast jag ser dåligt. Nu att jag får uppleva det här – jag tror det blir underbart! Jag kunde väl aldrig tänka mig att det skulle bli så stort när Emelie och jag gick förbi här och pratade om det, strålar hon.

Henrietta Kozica arbetar med målningen under drygt två veckor. Gå gärna förbi och se hur konstverket växer fram. Fota och posta gärna på sociala medier och tagga bilderna med #murenpånorr så fler kan följa arbetet. #murenpånorr #kozicaart #katrineholm #henriettakozica

Två personer framför muren som ska målas.

Tre personer framför muren, en sitter på huk, en sitter i rullstol och en står bakom rullstolen.

Henrietta Kozica, konstnären, lutar sig tillbaka mot muren som ska målas. Hon har jeans med en massa färgfläckar på. Foto: Daniel Hjalmarsson

Konstnären, kommunalrådet och initiativtagaren, 96-åriga Ingrid, är alla väldigt glada över att målningen nu blir av. Foto: Daniel Hjalmarsson

Skicka ett tips om sidan till någon
Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*