13 november 2017

Gör vi rätt kan vi gå hur långt som helst

Höstbuffén är en årligen förekommande träff där näringsliv, politiker och tjänstemän från Katrineholms kommun samlas för att dela med sig av nyheter, trender och framtidsvisioner.


Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande, inledde med att konstatera att Katrineholm nu sprängt 34 000-vallen befolkningsmässigt. – Vi är 34 075 invånare. Det betyder att vi når vårt första befolkningsmål ett år tidigare än vi tänkt.  Vi är återigen en kommun att räkna med i Mälardalen. I omgivningen talas det om den resa vi gjort från 2001 då vi drabbades av flera företagsflyttar och nedläggningar. Vi rev bostäder. Nu bygger vi 2000 nya bostäder. Vi gör investeringar på en miljard. Vi har växtvärk, men det är ändå positivt. Det vore värre om vi inte hade någon efterfrågan.

Jag är jätteglad för det vi har gjort tillsammans hittills i omvandlingen från industristad till ett diversifierat näringsliv. Det är viktigt att vi håller farten i den utvecklingen. Den största frågan för oss framåt är kompetensförsörjning. Bara de kommuner som ligger i täten kommer att få folk, därför behöver vi satsa på många plan för att attrahera nya företag, medarbetare och invånare. Gör vi rätt kan vi gå hur långt som hels!


Björn Lindgren, från Svenskt Näringsliv menade att det finns ingen absolut sanning i vad företagsklimat är. Det finns lika många svar som det finns företagare. Undersökningen försöker ändå fånga vad medlemsföretagen tycker om klimatet i deras egen kommun. Det handlar om service, kompetensförsörjning, dialog, politiska val och attityder till företagande.

Ingen annan kommun har gjort en liknande resa som Katrineholm. På 10 år har vi gått från plats 285 till 59.  Ändå finns det en del att jobba med. Trosa och Gnesta ligger bättre till i Sörmland. Björn påpekade att det gäller att vi inte slår oss till ro, utan fortsätter jobba och sätter nya mål. Vi har lägre andel människor i arbete är lägre än snittet. Vi har också lägre antal företag per 1000 invånare. Här har vi potential att växa!

Björn Lindgren, Svenskt Näringsliv


Josefine Bengtsson, Regionchef för Ung Företagsamhet i Sörmlands län berättade kort om
vilka Ung företagsamhet är. Ung företagsamhet är en ideell organisation som är beroende av stöd från företag och organisationer. Som exempel lyfte Josefine fram samarbetet med Sörmlands Sparkbank som möjliggör att Ung Företagsamhet kan förse skolan med gratis läromedel.

Drygt var fjärde elev i Sörmland driver UF företag idag. Det är en fördom att det bara skulle vara vissa gymnasieprogram. Det är för alla. I år har de jobbat särskilt med nyanlända. Även om alla inte blir företagare finns det många viktiga lärdomar av att driva UF Företag. Det finns forskning som visar att de personer som drivit UF har färre arbetslösa dagar, blir oftare chefer och får högre medelinkomst. Sedan starten 1980 har 390 000 gymnasieelever drivit UF.

Sist men inte minst passade hon på att puffa för den 17 mars då UF-mässan kommer till Katrineholm. Boka in den redan nu. Klockan 10-16, fri entré!

Josefine Bengtsson, regionchef Ung Företagsamhet

Patrik Wirlén, Matpiraten, var sist upp på scenen med en inspirerande berättelse om hans och företagets resa, så här ett drygt år efter att butiken öppnat på Lövåsen. Han möttes av många skeptiska röster. Hur vågade de öppna i en sedan länge stängd butik? Den hade gått åt skogen en gång redan. Det fanns dagligvaruhandel i området, som kunde täcka 100 000 invånare. En del sa också rent ut att jag var en idiot…

Vi är lokala i allt det vi gör. Redan från början ville vi fråga katrineholmarna vad de ville ha. V fick in över 300 idéer. De flesta har vi genomfört. Vi bestämde oss också för att berätta exakt vad vi skulle göra. Inget hemlighetsmakeri som det brukar vara.

En utmaning från början var vem som skulle leverera varor till oss. Ingen vill ju konkurrera med sig själv. Jag insåg tidigt att Willys och ICAs leverantörer inte skulle vara intresserade. Vi fick till ett samarbete med Bergendahls som levererar till City Gross. 100 ton varor ska in och ut varje vecka. Logistiken måste vara effektiv.

Vi räknade med att gå med förlust första året, men vi gjorde faktiskt vinst! 2017 räknar vi med att omsätta 110 miljoner. Vi jobbar hela tiden med att utveckla verksamheten. Nu senast med en pantmaskin, som frigör yta i butiken så vi kan utöka sortimentet. Godisgrottan, räkmackan och butiksstyckat är tre av våra starka produkter idag. Matkassen kommer och vad säger ni om att ha ett växthus på taket? Vi har ju inte ens börjat busa med konkurrenterna lovar Patrik...  

Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*