cylinder med boll på

Torbjörn Johansson

Shades of pink

17 mars21 april

Vernissage 17 mars klockan 11–14. Invigningstal klockan 12. Öppet för alla.
För alla evenemang se evenemangskalendern

Torbjörn Johanssons konstnärskap bygger på måleri. Närvaro och koncentration är viktigt. Tänkandet sker parallellt med handlingen och han är nyfiken på att se vad som sker. Vad händer i rummet när man gör om det? Hur blir resultatet?

Materialen en trigger för Torbjörn. Han tycker att det är spännande att prova nya material och deras fysiska egenskaper undersöker han gärna. Färg är centralt. Färgen förenar de olika materialen i hans konstverk. Det bidrar till att hela rummet känns som en helhet, kanske ett eget verk.

Konstnären uppmanar dig att släppa taget. Upplev! Gör som när du lyssnar på musik. Lyssna och lyssna igen, kanske du upptäcker något nytt. Efter det kan du läsa om konstverket. Torbjörns mål är att du ska känna hans närvaro verket.

Torbjörn Johanssons utställning i Katrineholms konsthall heter Shades of pink (rosa nyanser).

 

Konstnärens ord:

Mitt arbete utgår från måleriets grundförutsättningar, ljus, fysisk färg av olika materialitet och yta av skiftande karaktär. Den fysiska akten av den måleriska handlingen är viktig. Kroppens rörelse i rummet och iakttagandes av målningen får mig medveten om rummets betydelse. Mitt måleri tar ofta steget ut i rummet och får mer karaktären av skulptur även om jag envist fortfarande betraktar den som måleri. Jag iakttar hur olika material lånar sig till att användas som måleriska medel och verktyg. Förlopp där ett material blir hårt blankt eller krackelerar över tid väcker nyfikenhet och intresserar mig som en del av uttrycket. Mitt måleri kan ses som ett spel mellan mina uppsatta regler som kan bestå av val av material, verktyg eller skala och slumpen där jag befinner mig mitt i processen, iakttar och utför. I en serie performances, i samarbete med musiker och dansare, har flöde, tid och rörelsen i rummet varit det viktiga.

I offentliga verk med krav på materialbeständighet, ofta för utomhusbruk, kan det handla om komplicerade uträkningar och tillverkning i rostfritt, laminering av glas, borrande och polering av sten, programmering av vatten eller mekanisk rörelse. Här är det viktiga att mina intentioner av poetiska dimensioner får framträda när jag samarbetar med hantverkare eller andra yrkeskompetenser. Förutom att jag även ser dessa gestaltningar som ett slags måleri, är hur betraktaren rör sig i rummet en gemensam nämnare.

Skicka ett tips om sidan till någon
Kulturförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-576 30
Växel: 0150-570 00

Kontaktperson

Konstansvarig Sofia Lycke
Telefon: 0150-569 97
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kulturförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*