5 december 2018

Spara el och pengar med rätt julbelysning

Idag har nästan alla nya ljusslingor energismarta LED-lampor. Däremot finns det fortfarande elljusstakar och julgransbelysningar med traditionella glödlampor. För den som vill värna om plånbok och miljö men ändå gillar julbelysning är rådet enkelt - använd ledlampor.

10 goda råd för advents- och julbelysning

  1. När du köper ny advents- och julbelysning, se till att den har LED-lampor som original.
  2. Med en liten LED-lampa (päronlampa) i adventsstjärnan, blir den inte het.
  3. Byter du till LED-lampor i en elljusstake som inte har LED-lampor som original så kontrollera tillverkarens instruktioner och byt ut alla lampor samtidigt.
  4. Kopplar du en enstaka ljusslinga eller dekoration till en timer? Kolla hur mycket el timern drar. Den kan öka energianvändningen då även timern drar el. Har du glödljus i advents- och julbelysningen är det extra viktigt att använda timer.
  5. Släck advents- och julbelysningen när den inte används. Det minskar energianvändningen. Några ljusslingor klassas som armaturer och är energimärkta.
  6. Energimärkningen visar vilka lampor som sitter i ljusslingan/ armaturen. En armatur har antingen klasserna A++ till A, eller klasserna B till E.
  7. Det finns advents- och julbelysning med varmt (rött) sken och kallt (blått) sken. Välj det ljus du gillar bäst. Upp till 2 700 Kelvin räknas varmt ljus.
  8. Känn på transformatorn (den svarta eller vita klumpen på sladden). Är den varm drar produkten mer el än om den är sval. Transformatorn får dra max 0,5 watt när lampan är släckt. Det är viktigt att använda rätt transformator till rätt ljusslinga.
  9. Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk utomhus. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk.
  10. Titta efter IP-klass 44 eller högre. Alla typer av lampor och ljusslingor ska lämnas till miljöstation när de slocknat.

Mer information

På energimyndighetens webbplats hittar du mer information om belysning

Katrineholms kommun
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00

Kontaktperson

Energi- och klimatrådgivare Kjell Dävelid
Telefon: 0150-570 83
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Katrineholms kommun
* = Obligatorisk uppgift
*