18 december 2017

Deltävlingarna i kockduellen klara: "Eleverna har gett 100 procent"

Under hösten har 100 elever från Katrineholms högstadieskolor deltagit i matlagningstävlingen kockduellen.

Bild från tävlingen på Järvenskolan Södra.
Bild från tävlingen på Järvenskolan Södra. Fotograf: Fredrik Forss.

- Det har varit fantastiskt roligt att få vara med om den kreativa processen som skett i de olika hemkunskapsköken.  Alla elever har gett 100 procent och jag är väldigt imponerad över maten de har lagat. En annan positiv sak med tävlingen är att vi ser ett ökat intresse från elever att börja hos oss, säger Fredrik Forss yrkeslärare på Restaurang och Livsmedelsprogrammet och ansvarig för tävlingarna i Katrineholm.

Den 17 januari är det dags för stadskampen - då ska de fyra vinnande lagen från Slottsskolan i Vingåker, Järvenskolan Södra, Järvenskolan Tallås och Kunskapsskolan tävla mot varandra.

- Nu är det stort fokus på planeringen inför stadsfinalen. Vi kommer att involvera våra restaurangelever som coacher och inspiratörer till de tävlande lagen, det känns oerhört spännande inför finalen, säger Fredrik Forss.

Tävlingen avslutas med en riksfinal den 9 februari på Restaurangakademin i Stockholm. Då kommer det vinnande laget från Katrineholm tävla mot elever från Falun, Västerås, Örebro, Strängnäs, Stockholm, Göteborg, Hallsberg, Uppsala och Leksand. 

Fakta om kockduellen

Kockduellen är en matlagningstävling som anordnas för högstadielever i samarbete med restaurangskolan Linden och Visita. Tävlingens syfte är att skapa ett större intresse för matlagning bland högstadieelever. Tävlingen arrangeras inom ramen för hemkunskapen. 2–3 elever bildar ett lag. Lagen får varsin råvarukorg och ska utifrån denna tillaga en varmrätt på 50 minuter. Juryn bedömer därefter rätterna utifrån utseende/uppläggning, smak, samarbete, metod och hygienen i köket. Läs mer om kockduellen på http://www.visita.se/kompentens/skolor-och-utbildningar/kockduellen/

Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*