24 september 2018

Allt fler katrineholmare pluggar vidare

En betydande andel unga katrineholmare läser vidare efter gymnasiet. Mer än fyra av tio pluggar vidare, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Det visar färska siffror från Universitetskanslersämbetet. Katrineholm lägger sig på en fjärde plats av Sörmlands nio kommuner när Universitetskanslersämbetet släpper sin årliga mätning på hur stor andel unga från respektive kommun som läser vidare på universitet eller högskola. 

För Katrineholm är andelen den högsta på närmare tio år. 

– Det är mycket glädjande att andelen som studerar på högskola eller universitet ökar. I Katrineholm har vi generellt en låg utbildningsnivå, så detta är bra för både ungdomarna och våra lokala företag, säger Johan Söderberg (S), ordförande i Bildningsnämnden. 

Strängnäs har störst andel ungdomar som pluggar vidare med 45,3 procent och på andra plats kommer Trosa med 42,5 procent. Sedan kommer Eskilstuna med 42,0 procent. Andelen i Katrineholm är 40,2 procent. 

– Företagen i kommunen får större möjligheter att rekrytera personal med rätt kompetens, och ungdomarna ökar sin anställningsbarhet. Dessutom kan det bidra till att fler nya företag etablerar sig här i Katrineholm, säger Johan Söderberg (S). 

Vingåkers kommun ligger sämst till i Sörmland med 27,5 procent. Snittet för hela Sverige ligger på 43,9 procent. 

Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*