Säker lustfylld sex

Under hösten 2013 pågår ett folkhälsoprojekt under parollen "Läge för liv & lust i Sveriges Lustgård". Ett folkhälsoprojekt för och med ungdomar som ska verka för säker lustfylld sex.

Bland ungdomar har inställningen till sex förändrats till att bli mer prestationsinriktad och utseendefixerad. Något som märkts även på ungdomsmottagningen i Katrineholm. Det lekfulla och nyfikna riskerar att ersättas av prestationsångest.

Katrineholm är på många plan satt i förvandling. Här är den drivande kraften lust i högre grad än plikt. Utifrån den bakgrunden och med platsvarumärket ”Sveriges Lustgård” och kommunens vision 2025 ”Läge för Liv och Lust” som utgångspunkt väcktes idén att i ett folkhälsoprojekt verka för en kommun med ”säker lustfylld sex. Katrineholms kommun, RFSU, ungdomsmottagningen och KFV marknadsföring startar därför tillsammans kampanjen ”Läge för liv & lust i Sveriges Lustgård”.

Startskottet för projektet gick den 9 augusti 2013 då teatergruppen Ung utan Pung presenterade kampanjen i samband med deras framträdande på Kulturfestival Sörmland.

Under hösten 2013 genomförs aktiviteter som föreläsningar och teater där det lekfulla och lustfyllda med sex ska lyftas fram, samtidigt som sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter förhoppningsvis kan motverkas. I samband med dessa tillfällen delas en specialdesignad kondomförpackning ut. Förpackningen är formgiven av elever på Duveholmsgymnasiets medialinje.

Projektet ska skapa en öppenhet runt sex och samlevnad med och för ungdomar, men självklart berör det alla i vuxen ålder. Målet är en ökad kondomanvändning bland ungdomar och att sätta agendan för diskussionerna kring sex.

Program hösten 2013

  • Den 6 september gästar sexualupplysaren Olle Waller känd som ”Fråga Olle” Katrineholm.
  • Den 5 oktober bjuder RFSU föreläsningen "Det är seriösare utan kondom".
  • I november spelar teatergruppen Ung Utan Pung föreställningen ”Puss & Snusk”.

Igekottar som parar sig. Fotograf: Christian Lindberg

Skicka ett tips om sidan till någon
Kultur- och turismförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-576 30
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kultur- och turismförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*